Гуцульська коров’яча бриндзя

Гуцульська коров’яча бриндзасир з цільного коров’ячого молока, що виготовляється ватагами (майстрами сироваріння) на полонинах Українських Карпат на висоті понад 700 метрів над рівнем моря з середини травня до жовтня за традиційною гуцульською технологією.

 

Цей унікальний продукт споживається у традиційних карпатських стравах і є результатом специфічних знань, які розвивалися поколіннями, щодо виробництва сиру, племінної роботи з місцевою породою корів та її випасу на високогірних літніх пасовищах – полонинах.

Ватаги, що залишилися, займаються виробництвом гуцульської коров’ячої бриндзи у різних точках Карпатських гір, виготовляючи цей сир виключно вручну з використанням традиційних дерев’яних інструментів. Весь процес виробництва, – починаючи від випасання корів і доїння свіжого молока, виробництво сиру будзу, його коптіння і перемелювання з сіллю та переробка на бриндзу, і закінчуючи закладанням бриндзи у дерев’яні бочки-бербениці, – відбувається на високогір’ї.

Гуцульська коров’яча бриндза відрізняється особливим смаком, адже виготовляється з молока тварин, які споживають найкращі соковиті трави на полонинах. Особливої пікантності сиру додає процес коптіння. Копчений сир перетирають із сіллю і набивають у бербениці, в яких він дозріває не менше одного місяця – так і народжується гуцульська коров’яча бриндза.

Страви з бриндзою – це основа традиційної карпатської кухні, але бриндзу можна використовувати й у сучасній кулінарній інтерпретації, посипаючи нею улюблені готові страви. Вона добре смакує з макаронами, картоплею, салатами, піцою, як начинка до пирогів та вареників, її можна намазувати на хліб. Смак бриндзи – це смак Карпат, відчуйте його по-різному у своїх повсякденних стравах!

Якщо ви хочете на власні очі побачити процес виробництва цього традиційного продукту, варто відвідати полонини, де проводяться екскурсії та дегустації для туристів. Більше інформації тут: https://www.facebook.com/cowbryndzaGI

Для того щоб захистити традицію виробництва сиру на полонинах і популяризувати свій продукт, виробники об’єдналися в Асоціацію карпатських ватагів і зареєстрували географічне зазначення на гуцульську коров’ячу бриндзу, виготовлену в Українських Карпатах.

Контакти:

78700, Івано-Франківська обл., Верховинський район, смт. Верховина

вул. Карпатська, 10

тел.: +380985947235,
e-mail: cowbryndzagi@gmail.com

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://ukrainiangis.com.ua/wp-content/uploads/2020/09/ukrainebanner-1.jpg);background-size: cover;background-position: center center;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 300px;} AllEscort